top of page

Sådan starter vi dagen

Morgensamling

Hver morgen mødes alle børn og personalet.

Alle eleverne sidder blandet sammen. Hver hest sidder med deres føl som gør at...

 

De synger, får fortalt historie og synger fødselsdagssang for de der måtte have fødselsdag på den givende dag. Her modtager alle elever fællesbeskeder etc. (skal omskrives)

Forpligtende fællesskab er et vidt brugt begreb, men når vi på Gudenådalens Friskole siger, at børn og voksne indgår i et forpligtende fællesskab betyder det, at mange gør meget sammen - tit!

 

Det betyder blandt andet at vi starter dagen med morgensamling hvor vi sidder sammen, store og små, hvor vi lytter til de samme grundfortællinger om vores fælles historiske baggrund, ser hinanden i øjnene og ikke mindst synger sammen. Fortællinger såvel som sang giver os alle et fælles historisk og kulturelt ståsted at træde ind i og et udgangspunkt for vores forpligtende fællesskab. 

 

Fortælling er ikke blot en undervisningsform, men en nærværende måde at have sammenspil på. Fortælling bidrager som sagt til, at vi har et fælles udgangspunkt for vores fællesskab. På vores skole er det også vigtigt at eleverne er medfortællende. Det er de, når der arbejdes med teater, billedkunst, emner, musik, animation og andre musisk/kreative aktiviteter, hvor eleverne sætter deres egne fortællinger i spil.

 

Det betyder også, at vi har hest og føl-ordning, hvilket betyder, at alle børnehaveklasseelever (føl) bliver tilknyttet en elev i 5. klasse (hest), som de følger indtil de selv kommer i 5. klasse og får deres eget føl. Heste og føl sidder sammen til morgensamling hvor hesten hjælper med at guide føllet. Hest og føl er også sammen i flere af vores anderledes dage, hvor deres relation gør, at det bliver trygt for for føllet at være i skole selvom tingene er anderledes og giver hesten mulighed for at øve sig i at tage ansvar. Det giver et bredt kendskab til hinanden på tværs af alder og køn. 

 

Vores forpligtende fællesskab betyder også, at vi har en anerkendende tilgang til hinanden, hvor vi tror på, at alle altid gør det bedste de kan. I vores samvær i hverdagen bliver vi spejle for hinanden, som gør at selvforståelse udvikles, fordi vi bliver opmærksomme på vores medmennesker og vores omgivelser. Det er, når vi spejler hinanden, store som små, at vi finder ud af, hvem vi er, hvem vi gerne vil være og hvor meget det betyder for fællesskabet, at lige netop jeg tager ansvar. 

 

Kun i fællesskab opbygges individet!

 

Forpligtende fællesskab - også for forældre

 

Gudenådalens Friskole er et forældrbåret skolefællesskab. I det daglige betyder det, at forældre altid er velkomne til at være med til morgensamling, undervisningen eller give børnene en lang aflevering eller afhentning, hvor der er mulighed for at lære andre både voksne og børn at kende. Alle forældre deltager desuden i arbejdsweekender eller udvalg, for at vi i fællesskab opbygger og vedligeholder vores skole. Når vi gør det i fællesskab, bliver det også helt naturligt at passe på og have respekt for skolens omgivelser. Sidst, men ikke mindst  giver det skolen mulighed for, at de økonomiske ressourcer kan blive prioriteret i form af god normering af voksne i hverdagen. 

Dagsrytme 

Skoledagen starter kl. 8.15 med en fælles samling for hele skolen eller klassevis om fredagen. Indholdet er en andagt og morgensang med vægt på en positiv start på dagen. Det skaber ro, fokus og fælles kultur.

I begyndelsen af dagen har vi også indlagt ekstra 10 minutter til fordybelse, bevægelse, læsespor eller andet spændende og relevant. Skoledagen går med undervisningsforløb i de mange fag med vigtige indlagte pauser til spisning, frisk luft og bevægelse. For eleverne fra børnehaveklassen til og med 3. klasse er der sfo om eftermiddagen. Og for eleverne i 4.-7. klasse tilbydes en fritidsordning. Om morgenen er der åbent på skolen kl. 7.30.

06.30 skolen åbner for børn der tilmeldt "SFO´en"

08.10 - 08.15 Hestene henter føl til morgensamling*

08.10 - 08.35 Morgensamling

08.45 - 09.30 Undervisning i grupperne

09.30 - 10.00 Pause

10.00 - 11.30 Undervisning i grupperne

Herefter variere dagens længde alt efter klassetrin - se individuelle skemaer her.

 

Fra undervisningens afslutning til kl. 16.30 er der SFO for 0. klasse til og med 4. klasse. 

*Fredag starter undervinsingen 8.15, da der er fredagssamling fra 13.15 - 13.45. 

Gudenådalens Friskole_værdier.jpeg

Klasserne /Aldersintegrede Grupper 

På skolen er alle børn delt i aldersintegrerede grupper. Det vil sige at 

 

0. og 1. klasse er Lillegruppen (Breidablik)

2. og 3. klasse er Lillemellem (Vanaheim)

4. og 5. klasse er Storemellem (Asgård)

6. og 7. klasse er Storegruppen (Jotunheim)

8. og 9. klasse er Ældste (Trudvang)

DSC01296.jpg
DSC01409.jpg

Når du starter i Lillegruppen, får du tildelt en "hest" som følger dig i 5 år til du selv skal være "hest" for et lille "føl". 

bottom of page